Šimákova vila

Šimákova vila

Náš instáč

pondělí 19. prosince 2016

Činnosti, které opustíme a činnosti, do kterých se vrhneme

Před rokem v místě, kde teď sedím, byla postel Borkových rodičů a vlastně to celé byl jejich byt. Nade mnou byla prázdná půda bez podlahy, bez izolace. Teď sedím v našem obývacím pokoji, v pracovním koutě u stolu, který vyrobil Borek a na který jsem ušila ubrus. :) Nade mnou je plnohodnotný byt, ve kterém do března žije Michelle. :) Dokonce od včerejška má i digestoř. :) Děkujeme, pane truhláři.
Byl to velmi náročný rok plný bláta, suti, prachu, řemeslníků, plánků, nákresů, zmatků, předělávek, dodělávek, znova předělávek. :)
Chci napsat jak to šlo postupně, ale zjišťuju, že už v tom mam trošku maglajz. :) Na začátku roku jsme vyvezli asi dvacet tun hlíny, která byla původní izolací mezi přízemím a prvním patrem. Kluci ji vynosili balkonovými dveřmi ven a potom po skluzavce rovnou do auta. Potom jsme kopli do dvora. Z romanticky rozbahněného prostoru se během dvou měsíců stal neromantický ale velmi praktický a snad i větší dvůr se zámkovou dlažbou.
Z jara jsme se vrhli na první byt nahoře do ulice. Tady můžete vidět nějaká videa, která během vznikla. To znamenalo na celé půdě vyrobit rovnou odizolovanou podlahu. Jako Na samotě u lesa.. :) To máte příčky ze sádrokartonu, izolace a obklady v koupelně a na záchodě a v kuchyni, dlažba na chodbě, plovoucí podlaha všude okolo, vybrat a nainstalovat vanu a záchod a sprcháč a umyvadla, polepit zdi, perlinku, štuk, vymalovat, znova vymalovat, vomlátit půlku hotového a znova polepit, perlinku, štuk a vymalovat... :) To máte kuchyň, dveře, nesmíte zapomenout na rozvdoy slaboproudu, silnoproudu, vody, topení, internetu..
Postupně jsme přešli dolů do našeho bytu. Řikali jsme si, to bude hned hotový, jako nahoře. Jenomže takhle to na světě nechodí. :) V květnu jsme vybourali všechny zdi, které se daly. Třeba jen proto, abychom ji posunuli o deset centimetrů. :) Kluci se na nás občas dívali jako na blázny... Třeba když jsme měřili na centimetr, kde má být výlevka na chodbě. To proto, aby se nám mezi výlevku a vchodové dveře vešel botník, který už jsme měli. No smáli se... Udělali to po svém a nám se to tam i přes jejich snahu vešlo. :D Jen bez zrcadla. :))) Některé zdi jsme ve starém bytě postavili ze starých cihel a jiné z ytongu. To proto, že pod tím je sklep a báli jsme se zátěže. To šlo všechno jako z praku... A pak přišly ty potvory elektrikářský a do našich úžasných nových zdí začali dělat díry. Mé srdce krvácelo. A díry se dělaly snad nekonečně dlouho. Občas se udělala nějaká krapet jinde, než měla být, no tak se zase zaházela a udělala se kousek vedle znovu. :) Když už bylo všechno vybourané, začaly se tahat kilometry kabelů, trubek, drátů a bůhví čeho ještě. A to bylo snad nekonečně dlouho. Naši elektrikáři jsou neuvěřitelně šikovní (dělají nám i vodu, plyn, internet, slaboproud.. ), takže jsou velmi zaměstnaní. Neměli na nás tudíž tolik času, kolik jsme si představovali. Podařilo se, všechno se zaklopilo, snížily se stropy. Všechno se obložilo, zaklopilo, naštukovalo, vymalovalo a potom přišel truhlář a vyrobil nám kuchyň a nábytek do koupelny. Od té chvíle už jsme tu doma. :)
V mezičase se ještě vyrobil dost podobný byt zpátky o patro výš nad námi. Ten už šel zase hrozně rychle. A vlastně se jako první osídlil.
Od konce října sem řemeslník přijde jen tak někdy. To je Vám pocit.. Když jste doma... Sami. :) Kutíte si, zabydlujete se. Sice se s Borkem téměř nepotkáme, neboť já zabydluju byt a on dílnu, ale vzniká nám tady z toho krásné útulné hnízdo. Navíc toho chceme co nejvíc stihnout do konce roku, protože jsme dohodnutí (rozumějte: Borek pod nátlakem slíbil), že příští rok nebudeme nic budovat, pouze nejnutnější práce v domě i na zahradě. Budeme trávit čas spolu, budeme cestovat, sportovat, dáme se trochu do kupy a budeme se mít rádi. :) To jsou naše hlavní cíle na příští rok. Vlastně začínáme už o Vánocích. Výlety, běžky, žádná práce. Jupí. :)
Přejeme Vám, abyste příští rok strávili taky tak, jak si přejete.
Mějte se krásně a držte nám palce. :)
B&W



Žádné komentáře:

Okomentovat