Šimákova vila

Šimákova vila

Náš instáč

čtvrtek 27. dubna 2017

Výzva - Boloňské lazaně podle Paula / Challenge - Lasagne Bolognese by Paul

Nedřív česky potom anglicky...                                                        English is below. 

Jsem asi stopadesát receptů pozadu.. No to se dalo čekat. A proto pro Vás mám jednu pecku. Před dvěma lety jsem přes léto vedla stánek Koupák v Sedmihorkách hned u vstupu do Skaláku. Měla jsem tam skvělého pomocníka - hlavního kuchaře Paula. Tímto Tě Paule zdravím.. :) Paul vařil skvělé jednoduché lehké recepty a jedním z nich byly neskutečně úžasné Boloňské Lasaně.. :) Mňam.. Ještě teď se olizuju, když si na ně vzpomenu.
Naštěstí jsem nebyla vůbec blbá a recept jsem si od Paula vzala.. a tu je:
Lazaně
mléko
hladká mouka
rajčatový protlak
loupaná rajčata
červené papriky
tymián
mleté maso (hovězí s vepřovým)
cibule
sůl 
pepř
cheddar
Postup:
Nakrájej si na drobno cibuli. Vlož ji do pánve s masem a rostlinným olejem. Lehce to osmahni. Přidej sůl a pepř a vodu a loupaná rajčata (nakrájená) a papriku nakrájenou na kostičky. Pět minut vař. Přidej rajčatový protlak a počkej, až omáčka zhoustne, přidej tymián. 
Připrav si bešamel: Do hrnce dej mouku a olej, pořádně promíchej na hladké těstíčko a přidej mléko - tady pomůže metla - aby se mouka pořádně rozpustila a nebyly v tom hrudky. Za stálého míchání zírej, dokud se bešamel pořádně neprovaří. Během vaření přidej sůl. 
Připrav si plech. Na dno dej boloňskou míchanici, potom těstoviny - pěkně jednu vedle druhé, aby udělaly vrstvu. Opakuj ještě dvakrát. Potom na poslední těstoviny dej bešamel - neboj se dát ho tam vrstvičku a navrch dej čedar. Ideálně nakrájený na slabé plátky - zase pěkne po celém povrchu. Peč na 200°C tak 10 minut. Poznáš to tak, že se sýr rozteče a místy zezlátne. 

Bála jsem se udělat bešamelu víc, aby to nebyla taková ta prázdná chuť plná mouky a mlíka a pak mi to v jídle chybělo, on tu omáčku tak pěkně zjemní. Když jsem je dělala podruhé, už jsem bešamelem nešetřila a bylo to mnohem lepší. Jen se nesmí zapomenout ochutit.. :) Čedar kupuju tradičně v lidlu, mají tam takový podivný tavený, ten ne. Mají tam i tvrdý pořádný čedar, to je vono. :) Na koupáku jsme je krájeli, až když vychladly. To se doma nepodaří, protože tak dlouho nevydrží.. :)
Tak snad si pochutnáte tak jako my.. :)
Mějte se krásně a držte nám palce. :)
B&W


A while ago I decided to learn a new recipe every week... Well.. I learned like three or four... :D But once in a while I remember and try something new.. This recipe I met when I was working as some kind of a manager in summer restaurant in Sedmihorky - that is gate into a rocks town called Skalák. My right hand and our Chief Paul (hello Paul :o)) cooked so many delicious dishes and one of them was Lasagne alla Bolognese. It was totally best dish that I ever had. And I am not even a fun of meat. :) I swallow saliva even now when I think about them.. :) Luckily I was clever enough to take a recipe from Paul and here it is:

Ingredients:
Lasagne
milk
all purpoused flour
peeled tomatoes
tomatoe puree
red peppers
thyme
minced meat (beaf and pork)
onion
salt
pepper
cheddar

Process:
Cut onion into small pieces. Put it in a pot with meat and vegetable oil. Restate it a little. Add salt, pepper, watr, cut tomatoes and cut peppers. Boil it for 5 minutes or so. Ad tomatoe puree and thyme and wait until it thicks.
Bechamel (is it the right word for sauce made out of milk and flour and oil?) 
put flour and oil into a pot and mix it properly. Ad milk - use whisk or mixer so the flour doesn't make blops.. Ad salt and pepper if you want and stir until it is boiled enough - around 7-10 minutes... 
Get ready your baking tray. Put the mixture in the bottom and then put the pasta on it. Repeat twice more. Then put beschamel on the last layer of pasta and put cut cheese on the beshamel all over the top. bake it for 10 minutes on 200°C. You recognize that it is done when cheese is melted and gold on some places.. :) 
 
I was worried to put enough beschamel onto it, but showed that it is good. It softens whole dish. So don't worry. :) In the restaurant we used to cut it after it got cold, that has never happened at home because it never lasts that long. :)
I hope you enjoy this dish as much as we did.. :)

Have a nice time.
B&W

Žádné komentáře:

Okomentovat