Šimákova vila

Šimákova vila

Náš instáč

úterý 4. října 2016

Výzva - Aglio olio e peperoncino



Nadešel čas na druhý recept. Jak už jsem řekla, jsem dost lenoch a navíc se k vaření dostávám dost pozdě večer.. Jako třeba včera večer.. Jedli jsme asi v deset hodin. Vostudy. Italské recepty jsou tudíž pro nás naprosto dokonalé.
Recept jsem nenašla v našich kuchařkách, jak jsem chtěla původně, ale vzpomněla jsem si na něj, protože mi ho kdysi vařil Borek.. Zabrouzdala jsem tedy k tomu nejpovolanějšímu - Emanuelu Ridi. Ten má na svých stránkách tento skvělý recept:
  • 400g sušené špagety
  • 1dcl olej extra virgin
  • 2ks čerstvé feferonky
  • 16 stroužků česneku
  • hrst nasekané petrželové natě
Těstoviny uvaříme v dobře osolené vodě. Na studenou pánev nalijeme olej, přihodíme nadrobno nakrájený česnek, nasekanou feferonku a petrželovou nať. Zalijeme trochou vody z hrnce, kde se vaří špagety. Špagety promícháme na pánvi se směsí a můžeme podávat.
No řeknu Vám, dala jsem tam čtyři ty feferonky.. A neměla jsem to dělat. :D Borek si teda pochvaloval, jaká to je ostrá dobrota.. No.. Já to zapíjela mlíkem, co Vám budu povídat. :) Záleží na druhu papričky, ale pozor na to.
Co se mi líbilo na tomhle receptu a líbí se mi to pořád, je, že feferonky máme od paní Hejzralové ze zeleniny od nádraží, česnek máme od našeho oblíbeného řezníka pana Dlouhého, který ho kupuje od místní zelinářky a hladkolistou petrželku máme z naší zahrádky. To mě taky překvapilo, v kolika receptech ta petrželka je. :) Jsem ráda, máme jí fakt kotel. :D Jinak jsem se trochu bála přidat tam vodu ze špaget, že jako bude hodně prskat... ale kupodivu - dala jsem asi naběračku a kousek - to neprskalo. Ne tolik, jak jsem si představovala.  :) Jupí. :)
Ještě poznámka k těstovinám. Teď nemluvím o tvaru, i když vrtule jsou taky prima, ale spíš o druhu. Naučila jsem se kupovat buď celozrnné, nebo žitné ale taky kukuřičné a všechny jsou skvělé. Vypadají děsivě tmavě - obzvlášť žitné - ale po uvaření to snad ani není poznat a v chuti skoro taky a člověk do sebe nerve pořád jenom tu pšeničnou bílou mouku.. :)
Příště bych si dala zase nějaký dobrý brambory. :)

Držte nám palce. :)
B&W

Žádné komentáře:

Okomentovat